Faktum 2004

 FAKTUM

.

Fotbolls-VM för hemlösa

Kick off poverty! är mottot för årets fotbolls-VM för hemlösa som i år spelas i Göteborg. Avsparken sker på Götaplatsen den 25 juli. Lag från 28 länder ställer upp i årets VM. Bland de medverkande finns England, Sydafrika, Brasilien och Portugal. Den 1 augusti spelas finalerna. Där emellan blir det en vecka full av fotboll, seminarium, personliga möten och nya erfarenheter.

.

Fotbolls-VM för hemlösa 2004

.

– Genom att låta hemlösa från hela världen mötas i ett internationellt sportevenemang vill vi uppmärksamma hemlösheten som en global fråga. Att hemlöshet ser olika ut i olika länder kommer att bli uppenbart för alla som kommer för att titta på matcherna och ta del av stämningen, säger Lena Pettersson, projektledare på Faktum. Vi är väldigt glada och stolta över att få arrangera det andra världmästerskapet i gatufotboll för hemlösa och ser fram emot att välkomna spelare och ge göteborgarna en möjlighet att få ta del av detta fantastiska evenemang.

.

Idén till fotbolls-VM för hemlösa föddes i Kapstaden, Sydafrika, under en av INSPs årliga konferenser. Den första VM-turneringen för hemlösa spelades i Graz, Österrike i juli 2003. 18 lag deltog och dessa bestod av hemlösa personer eller personer som fick sin inkomst genom att sälja gatutidningar. VM-turneringen blev en stor framgång för deltagarna, arrangörerna och åskådarna. Mer än 20 000 personer såg de 109 matcherna.

.

Social integration med hjälp av sport har blivit en framgångsrik strategi i många länder. Den sammanförande passionen för fotboll har en unik förmåga att flytta gränser. I kombination med olika sociala program skapar idrotten nya möjligheter för personer i kris.
VM för hemlösa arrangeras av INSP (the International Network of Street Papers). Syftet med gatutidningarna är att ge människor i kris hjälp till självhjälp genom olika sociala program och

 

genom att sälja gatutidningar. Bland sponsorerna finns Göteborgs Fotbollförbund och Göteborg & co.

.

Lena Pettersson, projektledare Fotbolls-VM för hemlösa

Efter att hon varit au-pair och arbetat som montör på Volvo Personvagnar under två år började Lena läsa TV- och filmproduktion. Detta ledde fram till arbetet som produktionsassistent för filmen Freddie Wadling – en släkting till älvorna. I dag är hon utbildad medie- och kommunikationsvetare.

.

.

I mars 2002 började hon jobba som annonsförsäljare på Faktum för att i september samma är axla ansvaret som projektkoordinator. I samband med det väcktes idén om att delta i Fotbolls-VM det kommande året. Hon kontaktade Kenneth Sjökvist och tillsammans drog de igång fotbollsträningarna. Under VM-turneringen i Graz var hon en av ledarna för det svenska laget.

.

Lena är född och uppväxt i Kungälv. I dag är hon 30 år och bor i Östra Torpa i Göteborg.

.

Mel Young, ordförande International Network of Street Papers, INSP

.

INSP är den internationella samordningsorganisationen för 55 olika gatutidningar världen över. Mel bor i Edinburgh, Storbritanninen, och var med och startade Edinburghs gatutidning, Big Issue Scotland.

.

Harald Schmied, VD Pro Poor Sport, PPS

.

Harald har länge jobbat med gatutidningen Megafon i Graz, Österrike. För några år sedan föddes tanken på att arrangera Fotbolls-VM för hemlösa hos honom. I dag är han VD för Pure Poor Sport som är den organisation inom INSP som ansvarar för Fotbolls-VM.

.

Bernhard Wolf, lagansvarig Pro Poor Sport, PPS

.

Bernhard är lagansvarig för Fotbolls-VM. Det innebär att han nu arbetar med att se till att så många lag som möjligt kan komma till turneringen i Göteborg. Det praktiska arbetet innebär kontakter med lagen, planering av resor och hjälp med att ordna visum för spelarna.

För mer information, kontakta:

.

Lena Pettersson, projektledare Faktum, 0733-68 88 71 Lisa Maclean, INSPs sekretariat, 0044 141 418 7000